Na tomto webu jsou uloženy "záložní kopie" některých mých vybraných textů. Většinu najdete v originále na www.akciecz.com či www.vrchol.net.

pondělí 15. března 2010

Investiční doporučení: Lze je brát vážně? Lze jim věřit?

Investiční doporučení - lze jim věřit?

Jakou hodnotu mají investiční doporučení bank a makléřů? Dle mého názoru se hodnota těchto doporučení blíží nule.
K tomuto možná nečekanému závěru mě vede dlouholeté pozorování a především vlastní zkušenosti s investováním a obchodováním na burze. Pokud mi nevěříte, tak si račte udělat vlastní průzkum. Začněte sledovat desítky investičních doporučení od bank a makléřských firem a vše si zapisujte a udělejte si vlastní vyhodnocení po 6 a 12 měsících. Cílové ceny bývají stanoveny jako ceny očekávané za 6 a 12 měsíců. Nepochybuji, že budete výsledky zklamáni.

Nyní si dovolím uvést několik hlavních důvodů, proč si myslím, že doporučení bank a makléřů jsou k ničemu či podezřelá.

1. Pokud máte nějakou zásadní informaci, kterou trh ještě nezná, či pokud máte neskutečný obchodní systém, který Vám umožní velmi rychle dosáhnout dramatického zhodnocení Vašeho kapitálu investovaného na burze, půjdete s tím doporučením na trh? Necháte ostatní, aby na tomto skvělém tipu profitovali? A nebo se sami zařídíte podle toho a buď na vlastní účet či na účet osoby blízké operaci sami provedete? Odpovězte si sami.

2. Z minulosti je znám krásný případ. Makléřskou firmu oslovil její nejdůležitější klient s tím, že chce prodat akcie X a samozřejmě za co nejlepší cenu. Makléřská firma se chtěla zavděčit a tak udělala mazaný a velmi ošklivý tah. Všem ostatním klientům rozeslala dopis s investičním doporučením kupovat danou akcii X. To samozřejmě výrazně podpoří kurz daného titulu, akcie jdou nahoru. Mezitím se mohly prodávat akcie VIP klienta a za pěknou cenu. Dle mého názoru se takový záměr bude firmě jen velmi těžko dokazovat.
Každou banku a makléře je třeba na prvním místě a již preventivně podezřívat z této manipulace.

3. Cílové ceny pro akcie určené některými z nejrenomovanějších investičních bank se tak dramaticky liší, že to snad ani není možné! Příklad: akcie firmy Y stojí 1500,-. Jedna banka tipuje, že akcie bude stát za 12 měsíců 1200,-. Druhá banka tipuje 2000,-. Přitom firma Y je jedna z největších a nejlépe sledovaných na trhu. K těmto závěrům dojdou jejich analytická střediska s nejmodernějšími počítači a s armádou analytiků placenou miliony USD. Co si budete myslet?

4. Selský rozum mi říká, že hodnota firem se jistě nemění každý den. Dle mého názoru je to podobné jako třeba s hodnotou investice do domu. Také určitě nečekáme, že hodnota konkrétního domu v krajském městě je třeba na jaře 4.000.000,- CZK, v létě klesne na 3.100.000,- a již na podzim je na 5.200.000,-. Ani u většiny firem se jistě jejich férová hodnota nemění každý měsíc. Jenže, pokud jste makléřská firma, je jedním z Vašich hlavních zájmů to, aby se obchodovalo každý den. Pokud se neustále akcie kupují a prodávají, tak samozřejmě vyděláváte nádherné peníze na poplatcích z provedených obchodů. A tak už jen z tohoto důvodu si myslím, že je burzovní veřejnost neustále bombardována doporučeními k nákupům a prodejům (jak se prý hodnota firmy neustále mění). Veřejnost to samozřejmě svádí k neustálým spekulacím a úpravám portfolií a tedy nákupům a prodejům. A makléři si mnou ruce.

5. Neznámých na trhu je příliš mnoho. Nálada na trhu, úrokové sazby, stav ekonomiky a politiky, války, krize. Kurz akcie za 12 měsíců nelze určit. Můžeme pouze spekulovat a odhadovat budoucí vývoj. Kurz akcie jednoduše nelze dopředu spočítat, třebaže máte sebelepší tým, seberychlejší počítače a sebedůmyslnější matematické vzorce!

Můj soukromý závěr: Investičními doporučeními se nelze v žádném případě řídit! Má smysl o nich vědět a studovat je. Má smysl o nich přemýšlet a prověřovat argumentaci autorů. Má smysl je sledovat už jenom proto, že se jimi nechávají ovlivnit ostatní investoři a hráči, většinou dav a amatéři. Velmi koketuji s myšlenkou, že je dobré se doporučeními řídit, ovšem dělat přesně pravý opak toho, co je "odborníky" doporučováno. Mnohaleté vlastní pozorování mě o tom přesvědčuje čím dál více.

Zodpovědnost za investiční rozhodnutí je na každém investorovi či správci portfolia.
Nelze se tedy spoléhat na žádnou banku, makléře či instituci.