Na tomto webu jsou uloženy "záložní kopie" některých mých vybraných textů. Většinu najdete v originále na www.akciecz.com či www.vrchol.net.

pátek 9. dubna 2010

Trading: Psychologie obchodování na burze

"Obchodování je tak vzrušující, že se amatéři často cítí na vrcholu blaha. Obchod je pro ně jako lístek do kina nebo zápas v baseballu. Avšak obchodování je mnohem nákladnější zábava než kino.

Nikdo nemůže být pod vlivem emocí a zároveň vydělávat tradingem peníze. Emoční obchodování je nepřítelem úspěchu. Strach a chamtivost jsou spjaty se zruinováním obchodníka. Je třeba, abyste používali váš intelekt namísto pocitů.

Obchodník, který se dostane do euforie ze svých zisků, je jako právník, který začíná počítat své provize uprostřed soudního procesu. Obchodník, který je sklíčený ze ztrát, je jako chirurg, který omdlévá při pohledu na krev. Skutečný profesionál se příliš nevzrušuje ani u zisků ani u ztrát.

Cílem skutečného profesionála v jakékoliv oblasti je dosáhnout toho nejlepšího - stát se nejlepším doktorem, nejlepším právníkem nebo nejlepším obchodníkem. Peníze k nim pak tečou už většinou samy.

Musíte se soustředit na to, abyste obchodovali správně - a ne na peníze. Každý obchod musí být vykonán jako chirurgická procedura - vážně, střízlivě, bez nedbalosti a bez zkratek."

Úryvek z knihy Tradingem k bohatství - Dr. Alexander Elder

Jan Hýsek