Na tomto webu jsou uloženy "záložní kopie" některých mých vybraných textů. Většinu najdete v originále na www.akciecz.com či www.vrchol.net.

pátek 9. dubna 2010

Začátečníci: Vysoká burziánská

Vysoká škola burziánská

Dostal jsem velmi pěkný e-mail od 17-letého studenta gymnázia, který uvažuje o tom, že by se chtěl v budoucnosti věnovat profesionálně obchodování (investování) na burze. Tento mladý muž mě žádal o radu, na kterou vysokou školu by se měl přihlásit, která by byla nejvíce k užitku. Dobrá otázka! Co byste mu doporučili vy?

Já si totiž správnou odpovědí nejsem vůbec jistý. Pokud vím, neexistuje žádná vyšší či vysoká burziánská. Na prvním místě asi člověka napadne vysoká škola ekonomická. Podle mého názoru to ale nemusí být ta nejvhodnější škola pro budoucí úspěšné obchodníky a investory. Jistě, naučí vás tam něco o ekonomii a něco o fungování finančních trhů. Bude to stačit? Vždyť dění na burze je tak nesmírně komplexní a je zde tolik faktorů, že vlastní ekonomie je pouze zlomek celku. Skoro mám někdy pocit, že vyhraněný pohled ekonoma může úspěchu při investování spíše ublížit.

Každopádně vystudováním vysoké ekonomické člověk asi chybu neudělá. Rohodně bude velmi dobře rozumět pojmům, finančnímu systém atd.

Setkal jsem se s tím názorem, že mnohem vhodnějším předpokladem pro úspěch na burze je například profese soudce, advokáta či lékaře a něco na tom bude.

Osobně jsem vystudoval lékařskou fakultu a ty zkoušky (resp. znalosti) ze sociologie, psychologie, psychiatrie a statistiky se na burze docela hodí. Nevěříte?

Vždyť o co jiného na burze jde, než o stanovení diagnózy a následnou terapii? A pokud terapie právě nezabírá? Hledají se důvody a případně se terapie upravuje či se volí jiná léčba.

Možná, že ještě vhodnější průprava je profese psychologa.

Docela trefně se k tomuto tématu vyjadřuje Kostolany:

"Otázka: Co tedy musí spekulant umět?

Spekulant by měl být politolog, sociolog, psycholog, filozof spíš než podnikový hospodář nebo hospodářský inženýr...

...Vlastně se role burziána podobá roli soudce: Soudce nebyl ani u činu, ani není expertem na zbraně. Vyslechne svědky, dostane expertizu od znalců a pak vynese rozsudek. Spekulant není žádný odborník na elektroniku, ropu, železnici, počítače nebo chemikálie. Dostane dobrozdání jednoho, analýzu druhého, vrhne pohled na mezinárodní politiku a politiku národní banky a pak vynese rozsudek, jestli by měl kupovat, nebo prodávat...

...Vlastně pro něj platí pravidlo: Všechno se nedá přečíst, ale musí se vědět, kde to najít..."

Jan Hýsek