Na tomto webu jsou uloženy "záložní kopie" některých mých vybraných textů. Většinu najdete v originále na www.akciecz.com či www.vrchol.net.

pátek 9. dubna 2010

TA: RNDr.Petr Fiala a bláznovství technické analýzy

Před časem jsem zde upozorňoval na nový blog Petra Fialy na portálu iDNES.cz. Pan RNDr. Petr Fiala píše dlouhé a sofistikované články doplněné řadou grafů. Blog má slušnou návštěvnost. Po přečtení pár příspěvků jsem zjistil, že ten blog je přinejmenším zvláštní. Proč?

Autor v představení se píše, že se snaží porozumět kapitálovým trhům. Autor dále píše: "Vlastní investiční filosofii jsem si vytvářel mnoho let, názory na to, co funguje na kapitálových trzích pak cca 4 roky." Dobrá.

Autor hodnotí vývoj na finančních trzích především na základě technické analýzy, tedy grafů a indikátorů. Autor píše své příspěvky stylem jako by se jednalo o největšího experta přes finanční trhy a TA v ČR. Ani na tom by nebylo nic špatného.

A co je na tom všem vlastně zvláštního?

Možná si nejprve přečtěte to, co o něm napsal jiný bloger na portálu iDNES.cz:

Blog Richarda Vlka - iDNES.cz:

"Popudem sednout k počítači a napsat svůj první blog v životě (prosím tímto o shovívavost) byl článek Petra Fialy "Proč byste se i vy měli bát finanční krize?"

Tento článek podle mého názoru v sobě obsahuje příliš mnoho polopravd, nesmyslů a vykonstruovaných závěrů, které mohou v hlavách některých spoluobčanů nasekat zbytečnou paseku. O to víc mě překvapuje, že se tento článek objevuje na první straně blogů idnes.cz.

Výše uvedený článek hraničící s šířením poplašné zprávy a hlavně tvářící se jako soukromý názor sympatického sporťáka je (alespoň dle mého názoru) ve své podstatě tak trochu skrytou reklamou - reklamou na společnost FP real s.r.o., IČ 269 39 134, jejímž jednatelem a 20 procentním společníkem RNDr. Petr Fiala je.

A jaký je závěr článku pana Fialy - vyberte své peníze z bank a raději je investujte do jiného aktiva, které neztratí svoji hodnotu, mj. např. do pozemků - a co myslíte, že je náplní výše uvedené společnosti - ano uhodli jste, je to realitka."

Pan Petr Fiala na svém dalším blogu s názvem BLOG FINANČNÍHO SPEKULANTA na portálu Atlas.cz publikoval 7.10.2008 článek s výstižným názvem: KAPITÁLOVÉ TRHY - NEBEZPEČÍ PRO INVESTORY. Závěr Petra Fialy: "Závěr z toho je takový, že investoři by dnes měli raději zapomenout na dlouhodobé investování zamýšlené na mnoho let a věnovat se nějakým příjemnějším věcem."

Dále na svém blogu na Atlas.cz uvádí několik nepravd (nebo záměrných lží?), které zde nebudu dále rozebírat.

Tak nevím. Zatím u pana Fialy zvažuji dvě možnosti:

  • Pan Fiala je blázínek a fantasta, který zatím teprve proniká do problematiky finančních trhů a je přesvědčený o tom, že vývoj na finančních trzích lze předpovědět pouze na základě technické analýzy a indikátorů, což je opravdu bláhové (Tím nechci říci, že TA je zcela nepoužitelná). Autor sám ve skutečnosti vůbec neinvestuje. Respektive, jak sám na blogu uvádí, zatím se drží stranou trhů. Mimochodem, pokud snad sledujete jeho předpovědi během posledních týdnů, zjistíte, že zoufale nevycházejí. Ani nemohou. Bylo by to štěstí a náhoda.
  • Může to působit i tak, že pan Fiala lidi záměrně odrazuje od racionálního investování na finančním trhu a ve skutečnosti se jedná o skrytou reklamu na společnost FP real s.r.o., IČ 269 39 134, jejímž jednatelem a společníkem je RNDr. Petr Fiala. (Připomíná to kauzu Bison&Rose)

Co myslíte, je pan RNDr. Petr Fiala nový guru TA, fantasta a nebo obyčejný manipulátor?

Jan Hýsek