Na tomto webu jsou uloženy "záložní kopie" některých mých vybraných textů. Většinu najdete v originále na www.akciecz.com či www.vrchol.net.

pondělí 16. srpna 2010

Otázky a odpovědi aneb Volíme radní v HK

Dobrý den, vážený pane Hýsku!

Četla jsem Váš profil na webu a velmi mile mě překvapilo, že z Vás čiší nadšení pro věc, mám chuť věřit tomu, že byste mohl být v Hradci Králové tím novým, svěžím, tolik potřebným větrem. Jako obyčejného voliče, kterému není jedno, komu dává svůj hlas, mám na Vás proto několik otázek a předem děkuji za jejich zodpovězení.

1) Parkování ve městě - jaký je váš názor na firmu ATOL? Chtěl byste v této věci něco změnit, příp. co? Tohle je zcela jistě aktuální lokální problém, takže jaké by bylo Vaše racionální řešení?

2) Hradec Králové se v jedné ze svých kampaní profiloval jako "Město pro život". Město je progresivní, to ano, ale jak by se podle Vás dal tento slogan převést do praxe, aby nebyl jen práznými slovy? Především působení výše zmiňované firmy ATOL, v kombinaci s cenami bytů, dokáže mnoho zájemců o bydlení ve městě odradit. Jak byste je nalákal? Konkrétně mě zajímá oblast podpory bydlení pro mladé rodiny.

3) Jaké jsou podle Vás pro nadcházející volební období tři nejdůležitější investiční akce města? Ať jde o výstavbu, revitalizaci, rekonstrukci.... Záměrně neuvádím žádné příklady, abychom se vyhnuli podsouvání informací...

4) Jak si vysvětlujete pojem "úplatek"? Je to finanční hotovost, nebo i nepeněžní "pozornosti" - dovolené, úlevy z plateb za parkování ve městě, apod. Záměrně se Vás neptám, zda byste úplatek přijal. Tuto otázku považuji za zbytečnou a odpověď na ni za předem jasnou.

5) Pokud byste se dostal do zastupitelstva, co byste udělal proto, abyste nebyl neviditelným zastupitelem? Pokud mají být opravdu veřejné věci veřejné /teď nemluvím o straně, proto malá písmena/, co třeba Vaše webové stránky s přehledem toho, co konkrétně prosazujete, co jste pro to udělal, pro co, kdy a jak jste hlasoval, příp. s odůvodněním proč jste hlasoval tak a tak? Zastávám názor, že volič má právo toto vědět, Vám by to sice zabralo něco času, ale i zastupitel je funkce honorovaná z peněz veřejných, toto by mělo být samozřejmostí. Politici /i komunální/ se sice na svých stránkách hezky usmívají, jejich weby jsou plné textu, ale líbivou omáčku nechme stranou, je potřeba voliči říkat a ukazovat konkrétní věci a činy.

6) V našem státě není na žádné politické úrovni moc běžné, že by člověk byl zodpovědný za chyby, na kterých se podílí, nebo je dokonce zavinil. Pokud se objeví problém, je již téměř folklórem dávat od něj ruce pryč, chybí odvaha nést následky. Proto mě zajímá, čístě hypoteticky, co například by se muselo přihodit, abyste rezignoval na svůj post komunálního politika? Každý má tuto mez nastavenou jinak, jaký mezník je ten Váš?

7) Až zjistíte a poznáte na vlastní kůži, že politika je prohnilá, korupce bují i na komunální úrovni, zmanipulovaná výběrová řízení jsou denním chlebem, co myslíte, že to s Vámi udělá? Myslíte si, že jste natolik silný, že i přesto všechno budete schopen dál prosazovat zájmy veřejnosti a nebo hrozí, že se stanete jedním z "nenažraných panáků"? Ano, je to čistě teoretická otázka, ale určitě jste i o tomto musel přemýšlet, jak se asi zachováte, až se ocitnete na rozcestí...

8) Až si někdo bude chtít koupit Váš hlas zastupitele, kolik bude stát?

9) Dokážete slíbit, že nikdy nebudete manipulovat ani se podílet na účelové manipulaci s výsledky výběrových řízení a zachováte jejich transparentnost?

10) Pořád chcete do politiky? :-)

Děkuji za odpovědi a čas jim věnovaný!
Přeji Vám hodně úspěchů a zdaru ve Vaší práci!

H.P.
obyčejný člověk